De bewakingsdienst

Pascal en ik hadden het onlangs gehad over dat er wel enige bescherming voor de konijnen en kippen tegen roofdieren en straathonden moest komen.
Het is een gebied waar vossen zitten en straathonden zijn overal wel te vinden en altijd op zoek naar een maaltje.
Gezien onze Mechelaar reu gewend is om binnen te slapen, wat ik overigens wel prettig vind, geen vreemde die bij ons zomaar de deur durft open te doen en onze Oost Europese herder een niet gesteriliseerde teef is waar we graag enkele raszuivere nesten van zouden willen kan zij ook niet altijd op een niet volledig afgesloten terrein alleen buiten zijn.
Een andere vorm van bewaking was dus nodig.

Een paar ganzen of een hond waren de opties. Ganzen zijn zeer goede wakers, maar gezien het hier om diverse kolonies gaat vond ik een ganzenkoppel bij elke kolonie in een beetje te veel van het goede gezien deze toch ook weer andere eisen stellen aan hun verblijf en de buren zullen met loslopende ganzen niet echt blij zijn denk ik gezien het gehele terrein omheinen onbegonnen werk is voorlopig.

Een week daarna kwam Pascal met een kleine pup onder zijn arm thuis van de winkel, een kleine pup uit een nest van en straathondje die haar onderkomen in een oud open schuurtje bij 1 van de buren had gevonden. Een jong beestje nog rond de 4 weken oud, hij had hem tijdelijk even meegenomen om mijn reactie te peilen om hem daarna weer terug bij mama te zetten.
Gezien we het hier al over gehad hadden was ik redelijk snel overstag, echter hadden we nog even tijd om er verder over na te denken. Want hoewel een klein hondje goedkoop is in de kosten kan het in zijn eentje niet tegen een vos op en dit was een soortje van formaat Jack Russel.
Ik ben even meegelopen om hem terug te zetten en mijn oog viel gelijk op een paar andere pups, er zitten hier diverse straathonden en nu diverse nesten. Een groot probleem waar helaas weinig funding voor is, een grootschalig sterilisatie project is hopelijk nog een project voor de toekomst.

Deze pups waren al rond de 8 weken en meer type herder, niet helemaal, maar het zat er wel in, ik heb genoeg herder pups in mijn leven meegemaakt en ik herkende het gelijk. Herders zijn mijn grote zwakte, ik was gelijk weg van ze. Hoewel ze wel wat angstig waren en moeders luid stond te blaffen bleef 1 van de pups toch voor op straat zitten. Nadat de moeder zich wat verder verwijderd had kon Pascal er 1 te pakken krijgen.
Eerst even angstig, maar al heel snel genoot ze de van de warmte en de aaien over haar bol.
Nadat de moeder terug was heeft Pascal haar terug op de grond gezet en nadat ze even bij moeder was wezen kijken kwam ze terug bij Pascal toen hij haar riep. De keuze was gemaakt, door Pascal en door haar. Ik zat echter nog wel even te twijfelen over de andere pup, dit was de pup waar ik weg van was, toen moeder even weg was had ik hem wel kunnen aanhalen, maar nu kwam hij toch niet meer dichterbij. Uiteindelijk hebben we haar dus meegenomen.

Mijn gedachten bleven echter bij onze eerste honden, 2 nestbroers, onafscheidelijk, die band was zo mooi om mee te maken en ik heb het altijd jammer gevonden dit onze volgende honden dit niet te kunnen bieden. Ze hadden altijd wel een kameraadje, maar die speciale band heb ik niet meer teruggezien.
Ook moest ik terugdenken aan een nest pups die we toen ik jong was eens gered hadden, 3 ervan hebben nog een poosje bij ons gewoond samen met een ander hondje. Zij hadden er een sport van gemaakt op samen te werken als ze een konijn gespot hadden om op te jagen, ze waren nooit snel genoeg hoor, maar het teamverband was mooi om te zien. Er werd schijnbaar duidelijk gecommuniceerd, ieder had zijn eigen taak, zonder dat ze dit ooit geleerd was.
Van al deze honden heb ik een hoop geleerd over hun natuurlijke gedrag.

En gezien de hond buiten moet blijven omdat het een echte waakhond voor de dieren moet worden en zich hierbij dus ook niet enorm aan ons persoonlijk moet gaan hechten, speelden mijn gedachten om de 2e pup er ook bij te nemen. Natuurlijk hecht een hond zich aan je en dit moet ook, je vormt samen een roedel en als baas zijnde behoor je de alfa te zijn, maar een hond die niet alleen opgroeit heeft zijn binding en zijn speeltijd vooral met de andere hond als ze elkaar goed liggen.
Een goed op elkaar ingespeeld team wat elkaar heeft en het hierdoor dus niet erg vind om verder van de baas verwijderd te zijn leek me beter dan een pup alleen die altijd je aandacht zal zoeken en hierdoor zich niet op de taak zal richten waar hij voor bedoeld is, de dieren beschermen die toch verder van het huis verwijderd zijn.

Na veel wikken en wegen, het zijn toch extra kosten erbij, hebben we toch besloten om de volgende dag te kijken of we de andere pup ook te pakken konden krijgen.
Echter bleek er nog een derde pup te zitten, we kregen beide te pakken en hebben beide pups even meegenomen om goed hun karakter in te kunnen schatten, hoe leuk een pup er ook uitziet, uiteindelijk gaat het om het karakter. We hebben de gene die zichzelf het beste op zijn gemak voelde en vrolijk aan het spelen ging met zijn zus gehouden en de andere die vrij angstig bleef teruggebracht, dit was de pup waar ik weg van was, maar de karakters waren duidelijk en de keuze was dus makkelijk gemaakt.
De angst was er wel uit te halen, maar een onbevreesde zelfstandige hond zou het dan nooit worden. Je krijgt dan een zeer baasgerichte hond, geweldig als huishond, maar niet voor het doeleinde waar wij ze voor nodig hebben.

Dus bij deze wil ik jullie voorstellen aan Makarov en Zushka.
We hebben de ervaring met al onze honden gehad dat ze zich gedragen naar de naam die we aan ze gegeven hebben.
En ik moet zeggen dat ik goede hoop heb dat ze zich naar hun namen gaan gedragen.

Makarov heeft al diverse aanvaringen met een kip en de haan gehad, hij is zijn grenzen druk aan het aftasten, een best dominant ding wat niet bang is aangelegd. Toch is hij wijs genoeg om zijn lessen te leren en nu kunnen ze rustig binnen een halve meter van elkaar zijn en elkaar met rust laten.
Verder is hij vriendelijk, speels en ontdekkend zoals een pup behoord te zijn.

Zushka is wat rustiger, maar echter absoluut niet op haar mondje gevallen. Ook tegen haar broertje laat ze zich gelden als het er op aan komt. Ze is vriendelijk maar nieuwsgierig naar alle dieren toe en ook zij heeft hier haar diverse lessen al in geleerd. Een schatje dat hopelijk uitgroeit tot een lieve maar waakzame hond.

Ze genieten nu lekker van het pup zijn, spelend, ravottend en vooral veel slapen lekker in het zonnetje, met elkaar, als echte maatjes, precies zoals ik gehoopt had.

From Donbass with Love
Ilse en Pascal

De bewakingsdienst

You May Also Like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *